Tribina "Popularna kultura bunta" otvorila ciklus razgovora na temu pop kulture u Srbiji



Photo: Mario Denić (Štek House)
U okviru ciklusa tribina pod nazivom "POP KULTURA" , 18.marta 2019.godine u klubu Feedback održana je prva u nizu pod nazivom "Popularna kultura bunta u Srbiji".

Posetioci prve tribine su imali prilike da čuju koliko je danas pop kultura prisutna u društvenoj pojavi protesta i bunta uopšte.
Govornici : Rastislav Dinić – filozof i politički teoretičar (Udruženi pokret slobodnih stanara Niš), Nemanja Stevanović – novinar portala mediareform.rs  i Ivan Dinić - sociolog i fotograf,  pokušali su da iz ugla svoje nauke i profesionalnog opredeljenja analiziraju i odgovore na  pitanja : 

Da li su protesti u Srbiji postali deo srpske popularne kulture? Vođe protesta –  javne  ličnosti ili kulturne zvezde pre ili posle ? Za koje kulturološke ,drustvene i političke vrednosti izlazimo na ulicu?
Da li se popularna kultura bunta promenila ili ostala ista od devedesetih pa do danas?  


Photo: Mario Denić (Štek House)

Moderator tribine: Boban Kocev – novinar.

Galeriju fotografija možete pogledati na linku.

Udruženje Štek House tokom marta i aprila meseca u  saradnji sa klubom Feedback u Nišu, organizuje ciklus tribina na temu popularne kulture i društvenih pojava u Srbiji kao njene posledice.

Cilj ovog ciklusa predstavlja osvrt na stanje društva iz prošlosti ali  u današnjici provučeno kroz prizmu popularne kulture koja ga okružuje. Koliko mediji, javne ličnosti i pojave doprinose stvaranju novih vrednosti u društvu danas a koliko su imali uticaja nekada?

Sledeća tribina je zakazana za 1.april 2019. od 18h u klubu Feedback, pod nazivom "Pop kulturni nokaut Srbije" a na tribini će biti reči o:

Zvezda u Srbiji – duhovna ,kulturna  ili intelektualna elita?
Stvarnost kao “reality” ili “reality” kao stvarnost? Koje  drustvene i kulturne vrednosti promovisu javne licnosti sa epitetom zvezde u Srbiji?
U cemu lezi moc Zvezda u Srbiji?
Rok trajanja nekada i sad?
Kakav je odnos između popularne kulture i kiča? Ili je to nepristojno pitati…
Šta danas znači podela na višu i nižu kulturu? Šta je u kulturi rafinirano, a što priprosto?
Može li pop kultura danas uopste biti subkultura? Je li u njoj išta subverzivno?
Drustvene mreze i neki novi celebrities danasnjice?




Коментари

Популарни постови