“Moraš promeniti samoga sebe da bi mogao da osvojiš slobodu.”

photo: Mario Denić /Shtek House

U okviru ciklusa tribina Pop kultura, 1. aprila, na svetski dan šale ali sa ozbiljnim namerama, ugostili smo eminentne stručnjake iz oblasti kulture. U niškom klubu Feedback su nam se pridružili prof. dr Zoran Jovanović, upravnik departmana za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu, prof. dr Nikola Božilović, sociolog kulture, i Marjan Maksa Todorović koji je publici poznat kao glumac Narodnog pozorišta iz Niša i član benda D-Fence. Moderator i ove tribine bio je novinar Boban Kocev.

Profesor Božilović nam je na samom početku rekao da je moralna obaveza odazvati se pozivu za učestvovanje u ovakvim razgovorima sa publikom, i da je njegova uloga osvrtanje na prošlost i kritičko posmatranje sadašnjosti kroz prizmu događaja koji su obeležili period 20. veka.

Glavna pitanja na koje smo pokušali da zajedno damo odgovore ticala su se tema kao što su Ko su zvezde u Srbiji – duhovna kulturna ili intelektualna elita? Koje drustvene i kulturne vrednosti promovišu javne ličnosti sa epitetom zvezde u Srbiji? Kakav je odnos između popularne kulture i kiča? Šta danas znači podela na višu i nižu kulturu? Šta je u kulturi rafinirano, a što priprosto?

Opšti zaključak naših gostiju je da mediji kreiraju današnje zvezde, ništavilo i ništavnost se vrednuju kao stvarnost, i da je zapravo velika promocija rijaliti programa zloupotreba slobode neprihvatljiva za danasnju komunikaciju u kojima nam se servira rečnik neprimeren i ulici. Profesor Božilović dao je jedno skoro dogmatsko zapažanje: “Život se preselio u rialiti tako da ne znamo da li smo se mi preselili u rialiti ili je rialiti postao nasa realnost”. On je dalje naglasio da ne zna ko danas predstavlja elitu. Vrednosti u kojima danas živimo su okrenute zabavi i ispraznim hedonizmu, materijalnim vrednostima, a korene vuku iz 90-ih godina 20. veka. Današnja kultura počiva na postamentima kiča, a iz kiča ne možemo stvoriti ništa što vredi.

prof. dr Zoran Jovanović/ photo: Mario Denić
Profesor Jovanović je ukazao da današnje elite nemaju veze sa elitnom kulturom. Zvezda u svakom trenutku mora da bude osoba koja će preuzeti odgovornost za svoje postupke i ponašanje. Današnji uzori mladima se ponašaju neodgovorno i na jedan kičerski način, iz straha prinuđeni da stalno glume i glumataju.  Trend je negovanje kulture lazi i obmana u kojoj ne postoji realni odgovor. “Sloboda je altruizam, kada brinete o tudjoj slobodi, ulazak u intimni prostor druge osobe koji treba postovati.” Zato on smatra da rijaliti programi nisu za javni medijski prostor jer narušavaju tu granicu javnog i intimnog.



Marjan Maksa Todorović / Photo: Mario Denić
Marjan Maksa Todorović dao nam je svoje viđenje statusa zvezda i svoj doživljaj slave i popularnosti: “Danas svako može da bude zvezda na 15 minuta, ali takve zvezde brzo i sagore. Meni je neprijatno i kada neko duže gleda u mene i došaptava se… Lično ne bih želeo da budem zvezda ili budem prepoznat kao zvezda. Aplauz posle predstave je ono sto mene ispunjava kao umetnika.” Marjan je dodao da je nekultura publike realnost danasnjice. Dobri i kvalitetni glumci se često mogu videti i u predstavama koje ne zavređuju pažnju, te da su glumci sve češće prinuđeni I da komercijalno bavi glumom. U pozorištu kroz glumu može iskazati stav i mišljenje datog reditelja, a slobodu da izrazi svoj bunt nalazi u društvenim mrežama. 

Profesor Božilović nam dalje ukazuje i da je savremena umetnost dovela je do simbioze visokog i popularnog u umetnosti. “Danas smo svedoci da je visoka kultura usla u populatnu i popularna u visoku.” Ulično pozorište daje mogćnost da gledaoci sudeluju u predstavi, a to predstavlja veliki pomak u umetnosti dajući krativnu slobodu stvaranju novog. Današnju slobodu izvojevala je kontra kultura čiji je predstavnik i R’N’R sa svojim nepristajanjem na subverziju, razbijajući neslobode i oslobađajući moderno čovečanstvo nasleđenih stega koje su prožimale svaku poru počevši od odevanja, stilizovanja frizura do mišljenja i ponašanja. Danas imamo druge stege sa kojima se moramo boriti. Sagledavajući kulturu današnjice nemonovno je sagledati kontekst života u postindustijskom drustvu u kome je potrošač kralj, a kultura se posmatra kao hipermarket u kome ima svega, koju stvara hiperpotrošacko društvo kome je cilj da troši se da bi se još više potrošilo. 
prof. dr Nikola Božilović / Photo : Mario Denić
 
Pričajući o kulturi bunta, slobodi izražavanja i razvoja kritičkog mišljenja, professor Jovanović je pozvao sve prosutne da čitaju i prenose svoje znanje, da razgovaraju i druže se jer živa reč I komunikacija sa sagovornikom ne mogu da se uporede sa barijerom koju pred nas stavljaju društvene mreže nedostatkom neverbalne komunikacije.

Tim povodom mi Vas pozivamo na sledeću tribinu iz ciklusa Pop kultura danas koja će se održati u Klubu Feedback 15. aprila od 18 časova.


Piše: Marija Beka Rašić

Коментари

Популарни постови